Tăng trưởng GDP 6% trong quý 1 có thể được coi là kết quả của chính sách ổn định vĩ mô và môi trường kinh doanh cải thiện trong thời gian qua. Bức tranh kinh tế trên cũng được ủng hộ bởi các số liệu điều tra thị trường của các tổ chức tư vấn, chứ không phải chỉ là từ các cơ quan nhà nước.

XsMAJZkT

Khách hàng chọn mua bánh tại siêu thị trên đường Đinh Tiên Hoàng (Q. Bình Thạnh, TP.HCM)
Nhưng tình hình mới chỉ là tốt hơn so với năm năm nay chứ chưa phải quay lại với quỹ đạo tăng trưởng cao.
Quý 1 năm nay có tốc độ tăng trưởng cao nhất trong năm năm qua. Lần gần đây nhất là năm 2008 trước khi chúng ta bị bất ổn kinh tế vĩ mô.
Theo số liệu này, tốc độ tăng trưởng được kéo lên chủ yếu bởi sản xuất công nghiệp chế biến chế tạo với tốc độ tăng giá trị gia tăng trong quý 1 là 9,5% so với mức 6% cùng kỳ năm ngoái. Con số này cũng phù hợp với mức gia tăng điện tiêu thụ cho sản xuất là 17,9%. Ở phía cầu, tổng mức bán lẻ trên thị trường nội địa cũng tăng tới 9,2% so với 5,1% của quý 1 năm ngoái.
Con số mang tính thiếu nhất quán có lẽ là lĩnh vực xây dựng. Trước những thông tin về sự hồi phục của thị trường bất động sản thì tốc độ tăng trưởng 4,4% của ngành xây dựng là thấp. Có hai tình huống: con số giá trị gia tăng ngành xây dựng là đúng và thị trường bất động sản không được cải thiện mạnh, hoặc tính tin cậy của số liệu thống kê.
BỨC TRANH TIÊU DÙNG VÀ SẢN XUẤT
Bức tranh kinh tế trên cũng được ủng hộ bởi các số liệu điều tra thị trường của các tổ chức tư vấn chứ không phải là từ cơ quan nhà nước.
Chỉ số niềm tin người tiêu dùng của liên danh ANZ-Roy Morgan (công ty nghiên cứu thị trường, mới có từ năm ngoái tại Việt Nam) cho thấy người tiêu dùng Việt Nam hiện có niềm tin cao hơn so với Singapore, Ấn Độ, Thái Lan và thấp hơn Indonesia, Trung Quốc. Trong quý 1 năm nay chỉ số của VN có sự cải thiện lớn nhất.
Một chỉ số khác là chỉ số quản trị mua hàng (PMI) của HSBC-Markit (một công ty nghiên cứu thị trường khác chuyên về tài chính). Câu hỏi dành cho giám đốc mua sắm của các công ty lớn (không có doanh nghiệp nhà nước) là dự kiến trong ba tháng tới mở rộng sản xuất, tăng mua sắm, tăng đầu tư hay giảm. Theo chỉ số này, dưới 50 ý kiến thể hiện doanh nghiệp cắt giảm sản xuất, còn trên 50 ý kiến mở rộng sản xuất. Từ quý 3-2013, các doanh nghiệp đã bắt đầu mở rộng sản xuất.
Dựa theo cả hai chỉ số niềm tin người tiêu dùng và niềm tin của nhà sản xuất, đúng là có dấu hiệu cải thiện. Nếu môi trường kinh tế toàn cầu không có tác động nào quá tiêu cực, tăng trưởng GDP trong năm 2015 của Việt Nam có thể đạt 6,5%, thậm chí có thể cao hơn.
Nhưng phải nhìn nhận rằng với tốc độ này thì Việt Nam vẫn chưa phải là đã quay trở lại quỹ đạo tăng trưởng cao. Ổn định vĩ mô và cải thiện môi trường kinh doanh bằng chính sách kinh tế giúp tăng trưởng được cải thiện. Nhưng duy trì tốc độ tăng GDP ở mức 6-7,5% đòi hỏi những cải cách thể chế khó khăn hơn.
LẠM PHÁT, TÍN DỤNG VÀ TỈ GIÁ
Nếu giai đoạn trước lạm phát bị ảnh hưởng rất nhiều bởi tăng trưởng tín dụng thì điều đó không còn đúng trong giai đoạn gần đây: lạm phát liên tục giảm mà tín dụng vẫn tăng khá. Tốc độ tăng trưởng tín dụng danh nghĩa trong tháng 3 năm nay so với cùng kỳ năm ngoái khoảng 15%. Với tỉ lệ lạm phát thấp, ngay cả khi loại bỏ nhiều khoản tín dụng mới mà thực chất là đảo nợ, tăng trưởng tín dụng là cao, đặc biệt là khi tính theo giá thực. Có thể nói hiện nay Việt Nam và Philippines là hai quốc gia có tốc độ tăng trưởng tín dụng cao nhất khu vực, cao hơn cả Trung Quốc.
Sau một thời gian ổn định, bắt đầu tái xuất hiện sức ép về tỉ giá. Chênh lệch tỉ giá chính thức và tự do hiện nay đang dao động ở mức 0,5-1 điểm phần trăm.
Sức ép tỉ giá xuất hiện từ sự lên giá mạnh của đồng USD. Tất cả các đồng tiền, trừ đồng nhân dân tệ và VND, trong thời gian qua đều mất giá mạnh so với đồng USD. Trong 24 tháng qua, yen Nhật mất giá trên 40%, đồng euro 20%, đôla Singapore 12%…
Khi đồng VND neo với USD thì vô hình trung chúng ta lên giá so với các đối tác thương mại và đầu tư khác của mình. Tỉ giá tác động đến xuất khẩu và du lịch. Mặc dù tổng kim ngạch xuất khẩu vẫn tăng 6,9% với sự gia tăng mạnh của các doanh nghiệp có vốn đầu tư trực tiếp nước ngoài (FDI) vốn không bị tác động nhờ chuỗi giá trị toàn cầu của họ, xuất khẩu của doanh nghiệp trong nước đã giảm 5,1%. Khách du lịch đã giảm tới 13,7%.
Sau khi tỉ giá được điều chỉnh vào tháng giêng ở mức 1%, từ nay đến cuối năm chỉ còn điều chỉnh được thêm 1% nữa nếu Ngân hàng Nhà nước Việt Nam giữ đúng cam kết. Dự trữ ngoại tệ ở mức cao cho phép có thể can thiệp liên tục trên thị trường ngoại hối và lo ngại về gánh nặng nợ nước ngoài là những lý do Ngân hàng Nhà nước tuyên bố không điều chỉnh tỉ giá trong thời gian này.
Có lo ngại phải điều chỉnh tỉ giá do ảnh hưởng đến xuất khẩu nhưng quý 1 xuất khẩu vẫn tăng 6,9% (không loại bỏ yếu tố giá). Nhưng nếu nhìn kỹ thì VND lên giá cũng không ảnh hưởng nhiều. Bởi lẽ, xuất khẩu tăng nhưng chủ yếu là của doanh nghiệp FDI (hơn 90% tăng trưởng xuất khẩu là của doanh nghiệp FDI), trong khi xuất khẩu của doanh nghiệp trong nước giảm.
Năm ngoái xuất khẩu khu vực tư nhân đã khôi phục nhưng quý 1 xuất khẩu của doanh nghiệp trong nước giảm 5,1%. Câu chuyện tỉ giá không ảnh hưởng tới doanh nghiệp FDI, bởi họ nhập khẩu bằng ngoại tệ và xuất cũng bằng ngoại tệ.
Một điểm nữa giải thích cho tăng trưởng GDP là câu chuyện đầu tư công đã tăng mạnh trở lại. Đầu tư công đóng góp rất mạnh và chủ yếu là vay nợ của Nhà nước. Năm ngoái Việt Nam phát hành hơn 300 ngàn tỉ đồng (15,5 tỉ USD) trái phiếu chính phủ, kế hoạch năm nay là 11,5 tỉ USD. Và đây sẽ là nguồn tài trợ mạnh cho các dự án đầu tư công, kể cả các dự án đã tạm ngưng, giờ tái khởi động cả ở trung ương lẫn địa phương.
Trước tình hình lạc quan này, có thể dự đoán GDP sẽ tăng trưởng ở mức 6,5%, cao hơn mức dự đoán.
Tình hình như vậy rõ ràng là tốt hơn nhưng dấu hỏi lớn nhất vẫn là nợ xấu. Nỗi lo nợ xấu ngân hàng vẫn còn đó dù kinh tế đã tốt lại và thanh khoản đã được cải thiện.
Như vậy có phải là tăng trưởng bền vững hay không? Tổng mức bán lẻ tăng trưởng là yếu tố bền vững. Nếu cải thiện được niềm tin người tiêu dùng, các công ty bất động sản lạc quan… đó là điều để ta đánh giá đây không phải câu chuyện chớp nhoáng.
NHỮNG ĐIỂM CHƯA BỀN VỮNG
Yếu tố đáng lo ngại, tác động đến câu chuyện không bền vững là đầu tư công, nhất là khi mức nợ công hiện nay đã trên 60% GDP. Giữa nợ xấu của ngân hàng với nợ công của Chính phủ, rủi ro từ nợ công của Chính phủ nguy hiểm hơn. Điều này liên quan đến câu chuyện đã nói nhiều về thay đổi mô hình tăng trưởng. Về bản chất mô hình tăng trưởng của chúng ta chủ yếu dựa vào đầu tư, đây chính là điểm không bền vững đầu tiên.
Sự không bền vững thứ hai là câu chuyện giá dầu giảm. Giá dầu giảm có thể coi tương đương như một gói kích thích tài khóa mà gói kích thích này là cho toàn cầu. Nếu như không có cú hích của giá dầu giảm, kinh tế thế giới có thể còn xấu hơn rất nhiều. Tác động của giá dầu giảm cũng có thể là một nguyên nhân cho sự khởi sắc của kinh tế đầu năm, nhưng đó cũng vẫn là một yếu tố không bền vững.
Nhìn vào những con số này thì không có gì phải ngạc nhiên hay bất ngờ cả. Nó thể hiện tình hình vĩ mô trong ngắn hạn đã tốt lên. Ở góc độ điều hành của chính phủ, điều đó có nghĩa là chính sách ổn định vĩ mô và cải thiện môi trường kinh doanh trong thời gian qua đã đưa đến kết quả.
Nhưng tình hình mới chỉ là tốt hơn so với năm năm nay chứ chưa phải quay lại với quỹ đạo tăng trưởng cao. Nhìn lại thời kỳ tăng trưởng tốt của đầu những năm 2000, tốc độ tăng của quý 1 thường ở mức trên 7%. Nền kinh tế VN có thể tăng trưởng 6-7% khá dễ dàng với tính năng động của nền kinh tế. Nhưng tăng được 8-9% lại là câu chuyện khác. Bài toán nợ công nếu giải quyết hiệu quả hơn cũng có thể là động lực giúp chúng ta chuyển đổi được.
Theo: http://tuoitre.vn/

257 thoughts on “Vẫn chưa trở lại quỹ đạo tăng trưởng cao

 1. Hello, every time i used to check weblog posts here
  in the early hours in the morning, since i like to find out more and more.

 2. If you would like to grow your experience simply keep visiting this
  site and be updated with the newest news update posted here.

 3. Heya this is kind of of off topic but I
  was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 4. I don’t even know how I ended up here, but I
  thought this post was great. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if
  you aren’t already 😉 Cheers!

 5. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide
  credit and sources back to your blog? My blog is in the exact same area of interest
  as yours and my users would really benefit from a
  lot of the information you provide here. Please let me know if
  this ok with you. Many thanks!

 6. Wonderful beat ! I wish to apprentice while
  you amend your web site, how can i subscribe for a blog website?
  The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 7. My partner and I stumbled over here from a different web address and thought I might
  check things out. I like what I see so i am just following you.

  Look forward to exploring your web page for a second time.

 8. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve really enjoyed browsing your
  blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed
  and I hope you write again very soon!

 9. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or
  copyright violation? My blog has a lot of exclusive content I’ve either created myself or
  outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the
  web without my permission. Do you know any ways to help prevent content from
  being stolen? I’d definitely appreciate it.

 10. I am extremely impressed with your writing skills and also with the structure for your blog.
  Is that this a paid theme or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it is uncommon to peer a great weblog like this one these days..

 11. I have been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts in this
  sort of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site.
  Studying this information So i’m happy to exhibit that I have
  a very good uncanny feeling I found out just what I needed.
  I so much for sure will make sure to do not disregard this web site and give it a look on a constant basis.

 12. I’ve been surfing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours.

  It’s pretty worth enough for me. In my view, if all website owners
  and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful
  than ever before. adreamoftrains website hosting services

 13. Simply want to say your article is as surprising.
  The clarity for your publish is just spectacular and i could assume you are knowledgeable on this subject.
  Fine along with your permission let me to clutch your RSS feed to keep up to date with
  coming near near post. Thank you 1,000,000 and please keep
  up the enjoyable work.

 14. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a
  weblog website? The account helped me a appropriate deal.

  I had been tiny bit familiar of this your broadcast offered vivid clear concept

 15. I was curious if you ever considered changing the layout of your site?

  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a
  little more in the way of content so people could connect
  with it better. Youve got an awful lot of text for only having
  1 or two pictures. Maybe you could space it out better?

 16. Hey very nice site!! Man .. Excellent .. Wonderful ..
  I will bookmark your blog and take the feeds additionally?
  I am happy to search out a lot of useful info right here within the put up,
  we want work out extra strategies in this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 17. Admiring the time and effort you put into your website and in depth information you provide.
  It’s great to come across a blog every once in a while that
  isn’t the same old rehashed material. Wonderful
  read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.
  cheap flights 2CSYEon

 18. Outstanding post however , I was wondering if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further.
  Cheers! cheap flights 34pIoq5

 19. Thank you, I have recently been looking for information approximately this topic for a long time and yours is the greatest I have came upon till now.
  But, what about the conclusion? Are you certain concerning the source?

 20. That is a great tip particularly to those new to the blogosphere.
  Brief but very accurate info… Many thanks for sharing this one.
  A must read post! 3aN8IMa cheap flights

 21. My partner and I stumbled over here from a
  different website and thought I might as well check things out.

  I like what I see so now i’m following you. Look forward
  to looking into your web page for a second time.
  cheap flights 32hvAj4

 22. certainly like your website however you have to take a look at
  the spelling on quite a few of your posts. Several
  of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to inform the reality however I will surely come again again.

 23. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who has been doing a little research
  on this. And he in fact bought me lunch simply because
  I stumbled upon it for him… lol. So allow me to
  reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks
  for spending some time to talk about this matter here on your web site.

 24. I absolutely love your website.. Great colors & theme.
  Did you build this web site yourself? Please reply back as I’m wanting to create
  my own personal blog and would like to know where you got
  this from or what the theme is called. Thank you!

 25. First off I would like to say great blog! I had a quick question in which I’d like to ask
  if you don’t mind. I was interested to find out how
  you center yourself and clear your head before writing.
  I have had a hard time clearing my thoughts in getting my thoughts out there.
  I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are lost simply just trying to figure out how to
  begin. Any ideas or hints? Thanks!

 26. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog web site?

  The account aided me a acceptable deal. I had been tiny
  bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 27. I believe this is one of the such a lot significant info for me.
  And i’m satisfied reading your article. But want to statement on some general
  issues, The site taste is wonderful, the articles is truly great
  : D. Just right job, cheers

 28. Howdy this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code
  with HTML. I’m starting a blog soon but have
  no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience.

  Any help would be enormously appreciated!

 29. Hi! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I
  love reading your blog and look forward to all your posts!

  Keep up the outstanding work!

 30. Pretty nice post. I simply stumbled upon your weblog and wished
  to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts.

  In any case I’ll be subscribing for your rss feed and
  I’m hoping you write once more very soon!

 31. My family every time say that I am killing my time here at web, however I know
  I am getting experience all the time by reading such pleasant content.

 32. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative.

  I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 33. I’m curious to find out what blog platform you’re working
  with? I’m experiencing some minor security problems with my latest website and I
  would like to find something more safeguarded.
  Do you have any solutions?

 34. Hi there great website! Does running a blog such as this take a massive amount work?
  I’ve virtually no knowledge of coding but I had been hoping to
  start my own blog in the near future. Anyhow, if you have any ideas or
  tips for new blog owners please share. I know this is off subject however I just wanted to ask.
  Appreciate it!

 35. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished
  to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts.

  In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 36. I do accept as true with all of the ideas you have introduced
  to your post. They are really convincing and will certainly work.
  Still, the posts are very brief for novices. May just you please lengthen them a bit from subsequent time?
  Thank you for the post.

 37. Fantastic beat ! I would like to apprentice even as you amend your site, how can i subscribe for a weblog website?
  The account helped me a appropriate deal. I were tiny bit acquainted of this your
  broadcast provided brilliant transparent idea

 38. I have been exploring for a little bit for any
  high quality articles or blog posts on this sort of space .
  Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site.
  Reading this info So i am satisfied to show that I have a very excellent uncanny feeling I discovered just what
  I needed. I most surely will make sure to don?t forget this web site and give it a look regularly.

 39. Hey there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew
  where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

 40. Hello! This is my 1st comment here so I just wanted to give
  a quick shout out and say I truly enjoy reading through your blog posts.

  Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?

  Appreciate it!

 41. What’s up to every one, the contents present at this web page are actually remarkable for people knowledge, well, keep up the nice work fellows.

 42. Good day! This is my first visit to your blog!

  We are a team of volunteers and starting a new
  project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have
  done a marvellous job!

 43. Pretty nice post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to mention that I have truly loved surfing around your blog posts.

  After all I’ll be subscribing on your feed and
  I am hoping you write once more very soon!

 44. Hello! I’ve been reading your web site for some time now and finally got the courage to
  go ahead and give you a shout out from Atascocita Texas!

  Just wanted to say keep up the good work!

 45. Great article! This is the type of info that should be shared around the web.
  Disgrace on the seek engines for no longer positioning this
  submit upper! Come on over and seek advice from my site .
  Thanks =)

 46. You really make it appear so easy together with your presentation but I to find this
  topic to be really something which I think I would never understand.
  It seems too complicated and extremely vast for me. I’m having a look forward for your next put up, I’ll attempt to get the dangle of
  it!

 47. Fantastic web site. Plenty of useful information here.
  I am sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious.
  And obviously, thank you for your sweat!

 48. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy
  on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and
  visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Outstanding work!

 49. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively helpful
  and it has helped me out loads. I’m hoping to give a contribution &
  aid other users like its helped me. Great job.

 50. I think everything posted was very reasonable.
  However, what about this? suppose you were to write a awesome headline?
  I am not suggesting your content isn’t good., however suppose you added a title that makes people desire more?

  I mean Vẫn chưa trở lại quỹ đạo tăng trưởng cao ⋆ Công
  ty TNHH Tư vấn Trần Đình Cửu is kinda plain. You ought to look at Yahoo’s front page and see how they create news titles to grab people to
  click. You might try adding a video or a pic or two to grab readers
  excited about everything’ve got to say. Just my opinion, it could bring your posts a little bit more interesting.

 51. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of
  your fantastic post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 52. I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and
  amusing, and without a doubt, you have hit the nail on the head.
  The problem is an issue that not enough men and women are speaking intelligently about.
  I am very happy I came across this in my hunt for something regarding this.

 53. You actually make it appear really easy with your presentation however I
  in finding this topic to be actually one thing that I feel
  I might never understand. It sort of feels too complex and very wide for me.
  I am having a look forward in your subsequent submit, I’ll try to get the hang of it!

 54. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this superb
  blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and
  adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will
  share this website with my Facebook group. Talk soon!

 55. An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who has been doing a little research
  on this. And he in fact bought me dinner because I found it for him…
  lol. So let me reword this…. Thank YOU for the
  meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this topic here on your website.

 56. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was
  curious about your situation; many of us have created some
  nice practices and we are looking to trade strategies with other folks, be sure to shoot me an e-mail if interested.

 57. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your website,
  how could i subscribe for a blog web site? The
  account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted
  of this your broadcast offered bright clear concept

 58. Wonderful beat ! I would like to apprentice even as you amend your web site, how could i
  subscribe for a blog website? The account aided me a applicable
  deal. I were a little bit acquainted of this your broadcast offered vivid
  clear idea

 59. great put up, very informative. I’m wondering why the opposite
  experts of this sector do not notice this. You must continue your writing.
  I am confident, you have a great readers’ base already!

 60. Can I just say what a comfort to find someone who really
  knows what they’re discussing on the internet. You definitely realize how to bring a problem to light and make it important.
  A lot more people really need to check this out and understand this
  side of your story. I was surprised you’re not more popular given that you surely have
  the gift.

 61. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this
  fantastic blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed
  to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this blog with my Facebook group.
  Talk soon!

 62. Great site you have here but I was curious about if you knew
  of any user discussion forums that cover the same topics talked about in this
  article? I’d really love to be a part of group
  where I can get responses from other knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.

  Cheers!

 63. I blog often and I seriously thank you for your information. Your article
  has truly peaked my interest. I am going to book mark your site and keep checking for new
  information about once per week. I subscribed to your Feed as
  well.

 64. I have been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts in this kind of house .
  Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website.
  Reading this information So i am happy to express that I have an incredibly excellent uncanny feeling I found
  out exactly what I needed. I most without a doubt
  will make sure to don?t overlook this site and provides it a glance on a continuing basis.

 65. You are so interesting! I do not suppose I’ve truly read something like that before.
  So good to find someone with some unique thoughts on this
  issue. Seriously.. many thanks for starting this up. This web site
  is something that is required on the web, someone with a little
  originality!

 66. Definitely imagine that which you stated. Your favorite reason appeared
  to be on the net the simplest factor to take into account of.
  I say to you, I definitely get annoyed even as
  people think about issues that they plainly do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing with no need side effect , people can take a signal.

  Will likely be again to get more. Thanks

 67. Today, I went to the beachfront with my children. I found
  a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.

  There was a hermit crab inside and it pinched her
  ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but
  I had to tell someone!

 68. Thanks a bunch for sharing this with all people you
  really realize what you are speaking approximately!

  Bookmarked. Please additionally visit my website =).
  We will have a link alternate arrangement between us

 69. I blog frequently and I genuinely appreciate
  your content. This article has truly peaked my interest.

  I am going to take a note of your blog and keep checking for new information about once per week.
  I opted in for your Feed as well.

 70. Heya just wanted to give you a quick heads up and let you know a few
  of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

 71. Admiring the hard work you put into your website and detailed information you present.
  It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Fantastic read!
  I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 72. Greetings from California! I’m bored to death at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break.
  I enjoy the knowledge you present here and can’t wait to take a
  look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my cell phone ..

  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, excellent blog!

 73. After I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments
  are added- checkbox and now every time a comment is added I recieve 4 emails with the exact
  same comment. Is there a means you can remove me from that service?
  Thank you!

 74. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I
  was wondering your situation; many of us have developed some nice methods and we are looking to exchange strategies with other
  folks, be sure to shoot me an e-mail if interested.

 75. You could certainly see your enthusiasm in the article you write.
  The arena hopes for more passionate writers such as you who are
  not afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

 76. Greetings! I’ve been following your weblog for a
  long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from
  Lubbock Tx! Just wanted to tell you keep up the great work!

 77. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?

  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!

  Cheers

 78. Heya excellent website! Does running a blog like this require a large amount
  of work? I’ve very little expertise in coding however I was hoping to start my own blog
  in the near future. Anyhow, should you have any suggestions or techniques for new blog owners
  please share. I understand this is off topic but I just wanted to ask.
  Thank you!

 79. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s both
  equally educative and interesting, and without
  a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is something not enough men and women are speaking
  intelligently about. I’m very happy that I came across this in my
  search for something concerning this.

 80. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re working with?

  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 81. Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an email.

  I’ve got some recommendations for your blog you might be interested
  in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time.

 82. Thanks for your marvelous posting! I truly enjoyed reading it,
  you’re a great author. I will be sure to bookmark your blog and will often come back later on. I
  want to encourage that you continue your great writing, have
  a nice day!

 83. What’s up to all, how is the whole thing, I think every
  one is getting more from this web site, and your views are nice in favor of new visitors.

 84. I’ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts
  on this sort of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site.
  Studying this info So i am happy to convey that I’ve a very excellent uncanny feeling
  I discovered exactly what I needed. I so much certainly will make certain to do not
  disregard this web site and give it a glance regularly.

 85. I think this is one of the most important information for
  me. And i am glad reading your article. But want to
  remark on some general things, The web site style is
  ideal, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 86. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However I
  am having troubles with your RSS. I don’t understand the reason why I cannot subscribe to it.

  Is there anybody else getting similar RSS issues? Anyone that
  knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 87. Have you ever thought about adding a little bit more
  than just your articles? I mean, what you
  say is valuable and all. But just imagine if you added some
  great graphics or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with pics and
  video clips, this blog could certainly be one of the most beneficial in its field.

  Superb blog!

 88. Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see
  if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation.
  My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but
  I had to share it with someone!

 89. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have
  discovered It absolutely helpful and it has helped me out loads.
  I am hoping to give a contribution & help other customers like its helped me.
  Great job.

 90. Wow that was odd. I just wrote an very long comment but after I
  clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless,
  just wanted to say great blog!

 91. We are a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme in our community.
  Your site provided us with useful info to work on. You have done a formidable task
  and our whole group will be grateful to you.

 92. Hello there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew
  where I could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?

  Thanks a lot!

 93. Appreciating the persistence you put into your blog and detailed information you present.

  It’s good to come across a blog every once
  in a while that isn’t the same old rehashed information. Excellent read!
  I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 94. After looking at a few of the articles on your blog, I seriously
  appreciate your technique of writing a blog. I book marked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Take a look at my web site too and tell
  me your opinion.

 95. each time i used to read smaller articles that as well clear their motive, and that is
  also happening with this paragraph which I am reading at this time.

 96. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the
  book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit,
  but other than that, this is wonderful blog.
  A great read. I’ll definitely be back.

 97. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging
  for? you made blogging look easy. The overall look of your
  site is excellent, as well as the content!

 98. Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you However I am experiencing issue with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 99. What i don’t realize is in reality how you’re not really much more well-liked than you may be now.

  You’re so intelligent. You understand thus significantly in relation to this topic, produced me individually imagine it from so many numerous angles.

  Its like men and women aren’t involved except it is something to accomplish with
  Girl gaga! Your personal stuffs great. All the time handle it up!

 100. Appreciating the dedication you put into your website and in depth information you offer.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted
  rehashed information. Great read! I’ve saved your
  site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 101. Heya i am for the first time here. I found this board
  and I in finding It truly helpful & it helped me out much.

  I’m hoping to give something back and help others like you
  aided me.

 102. Wow that was odd. I just wrote an incredibly long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say excellent blog!

 103. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped
  me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.

 104. I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog
  posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site.
  Studying this information So i’m glad to convey that I’ve an incredibly excellent uncanny
  feeling I discovered exactly what I needed.
  I so much undoubtedly will make certain to do not omit this website and
  give it a glance regularly.

 105. Can I just say what a reduction to search out someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know the best way to bring a difficulty to light and make it important. More people need to learn this and understand this aspect of the story. I cant imagine youre not more popular since you definitely have the gift.

 106. Great goods from you, man. I have have in mind your stuff prior to and
  you are just too wonderful. I really like what you’ve obtained
  right here, really like what you’re stating and the best way through which
  you are saying it. You’re making it enjoyable and you continue to take care of to keep it wise.
  I can’t wait to read far more from you. This is actually a wonderful site.
  ps4 games 185413490784 ps4 games

 107. It’s genuinely very difficult in this active life to listen news on Television, therefore I simply use world wide web for that reason, and get the most recent information. games ps4 185413490784 games ps4

 108. Hello, Neat post. There is an issue with your
  website in internet explorer, might test this?
  IE still is the market leader and a good part of other
  people will pass over your magnificent writing because of this problem.

 109. Howdy! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?

  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

 110. It is perfect time to make some plans for the future and it’s time
  to be happy. I’ve read this post and if I could
  I desire to suggest you some interesting things or
  tips. Maybe you could write next articles referring to this article.

  I desire to read even more things about it!

 111. You’ve made some really good points there. I checked on the web
  for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 112. Admiring the persistence you put into your blog and in depth information you offer.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while that
  isn’t the same unwanted rehashed material. Fantastic
  read! I’ve saved your site and I’m including your RSS
  feeds to my Google account. asmr 0mniartist

Leave a Reply

Your email address will not be published.